Restaurants uit MICHELIN gids

Mijn favorieten

Op plaatsnaam

Opties




Advertenties
Aanmelden voor de nieuwsbrief

Magazine Gastronomie

07/06/2012

De « Flemish Foodies »: drie chefs die de Gentse gastronomie op z’n kop zetten

Drie chefs en jeugdvrienden – Jason Blanckaert (J.E.F.), Olly Ceulenaere (Volta) en Kobe Desramaults (De Vitrine) – vormen samen de Flemish Foodies, een vriendenclub die gek is op koken. Met eenvoudige en populaire producten hebben ze de Gentse gastronomische scene door elkaar geschud.

© Droits réservés

Jason Blanckaert, Olly Ceulenaere en Kobe Desramaults zijn onafscheidelijk van elkaar: ze hebben elkaar in Gent leren kennen, gingen samen naar school, en hebben hetzelfde vak geleerd. Ze houden alle drie ontzettend van koken, maar ook van feesten en muziek in Rock and Roll stijl. Ze zijn uiterst talentvol en hebben gewerkt in Franse en Belgische sterrenrestaurants. Ze vormen nu de Flemish Foodies, een geanimeerde groep met een instelling die raakt aan de “locavore beweging” (lokaal voedsel van het seizoen). Wat de drie chefs gemeen hebben is dat ze graag werken met producten uit de Noordzee en van het Vlaamse platteland, en dat ze de gastronomische keuken willen democratiseren in een lichte en ludieke sfeer die blijk geeft van een strakke professionaliteit. Ze leggen zichzelf geen beperkingen op en hun recepten vergen, verborgen onder een opmerkelijke natuurlijkheid, een grote mate van vakkennis (het garen bij lage temperaturen, Thermomix, vloeibare stikstof…). Ze geven vaak de voorkeur aan gewone kwaliteitsproducten zoals ham of wulk (boven luxe producten) die ze bewerken en herbewerken. Naar het voorbeeld van Chateaubriand in Parijs, vermengen ze “bistronomie” voor de lunch met gedempte gastronomie voor het diner.   Blanckaert, Ceulenaere, Desramaults: wie zijn ze?   Ten eerste is er Jason Blanckaert die voor C-Jean met een ster werd beloond. Tegenwoordig runt hij samen met zijn vrouw Famke J.E.F., een adres waar het storm loopt. Hij is in de hele stad beroemd vanwege de tapas die hij op vrijdagavond vanaf 22.30 uur (na de theatervoorstelling) serveert. Ze zijn gemaakt van de “restjes” van het restaurant. Er wordt om gevochten en men is bereid om er een uur op te wachten… Dan is er Olly Ceulenaere die een schitterende plek heeft gekocht,namelijk een voormalig elektriciteitsbedrijf waarvan het decor bewaard is gebleven. Volta is sinds November 2010 open. Voor een prijs vanaf € 24 biedt de enorm sympathieke eigenaar een lunchmenu aan dat fijnproevers en zakenmensen verleidt.  Versheid, smaak, luchtigheid: met die formule schiet hij in de roos. ’s Avonds wordt het licht gedempt en het aantal couverts verminderd. Dan is er een vijfgangen degustatiemenu voor een prijs van € 59. Tot slot is er Kobe Desramaults, de meest bekende van het drietal. Hij had al een ster voor zijn restaurant In De Wulf (gelegen in Heuvelland op zo’n 5 kilometer van de Franse Grens) en viel voor een oude slagerij midden in de rosse buurt van Gent. Die zaak vertrouwde hij toe aan zijn zus Eels. Zij wordt bijgestaan door de vriendin van Olly en twee chefs, Matthias Speybroeck et Niels Desnouck, die al eerder voor Kobe Desramaults werkten. Dit restaurant ging in juni 2011 open. Het decor is nog bijna helemaal intact met de marmeren toonbank, de tegeltjes op de vloer, en de ingezouten voedingswaren aan de vleeshaken. De Vitrine, een eerbetoon aan die andere « vitrines » in de wijk, is onwijs ongedwongen. De kwaliteiten? Verse streekproducten die met respect worden verwerkt, een mooie selectie eenvoudige wijnen die per glas worden geserveerd. Net als bij Volta is er een lunchformule vanaf € 24 en ’s avonds een uniek menu voor € 45.    

De restaurants uit de Michelin Gids op ViaMichelin

Zoek en vind op de ViaMichelin website alle sterrenrestaurants van Michelin, evenals de Bib Gourmand restaurants of de andere adressen uit de Michelin gids voor Nederland en elders. De selectie van de Michelin Gids: des Michelin restaurants in Nederland (sterrenrestaurants in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht  …) of de Michelin restaurants in Europa (sterrenrestaurants in Londen, Parijs, Berlijn, Rome, Madrid, Lissabon …)Het adres, de prijzen en de mening van de Michelin Gids over de Michelin restaurants van uw keuze.

Routes

Route Eindhoven-Rotterdam
Route Eindhoven-Den Haag
Route Eindhoven-Tilburg
Route Eindhoven-Groningen
Route Eindhoven-Nijmegen

Kaart Plattegrond

Kaart Plattegrond Noord-Holland
Kaart Plattegrond Zuid-Holland
Kaart Plattegrond Zeeland
Kaart Plattegrond Fryslân
Kaart Plattegrond Flevoland

Weerbericht

Weerbericht Barcelona
Weerbericht Firenze
Weerbericht Nice
Weerbericht Stockholm
Weerbericht Monaco

Hotels

Hotels Barcelona
Hotels Firenze
Hotels Nice
Hotels Stockholm
Hotels Monaco

Restaurants

Restaurants Barcelona
Restaurants Firenze
Restaurants Nice
Restaurants Stockholm
Restaurants Monaco

Toeristische bezienswaardigheden

Toeristische bezienswaardigheden London
Toeristische bezienswaardigheden Firenze
Toeristische bezienswaardigheden Lyon
Toeristische bezienswaardigheden Nice
Toeristische bezienswaardigheden Portugal